Familia Muzica

Am vazut si auzit mii de trupe cantand, multe dintre ele live, iar altele le-am ascultat incepand cu casetele inregistrate de la radio, pe final de emisiuni, cand prezentatorul nu mai spunea nimic si pana in prezent cand accesul la muzica a devenit facil pentru toata lumea. Daca nu ai urechi atasate sufletului, niciodata nu o sa simti cum functioneaza o trupa, daca suna bine cu adevarat, daca pe scena sunt sinceri si daca exista armonie in povestea lor.

Nu sunt un fan al muzicii country, nu cunosc prea multi interpreti sau formatii, ce am auzit este strict accidental, insa am apreciat intotdeauna inovatia, “tupeul” artistic si increderea unei gasti noi care si-a dorit foarte mult sa iasa in evidenta prin muzica, nu prin altceva.

Marcus Oliver Johnston Mumford s-a nascut in USA, insa doar dupa sase luni parintii au decis sa revina in Anglia natala. A crescut in Wimbledon, iar facultatea a facut-o la Edinburgh unde a si inceput sa compuna muzica. A revenit in Londra, iar in 2007 alaturi de Ben Lovett, “Country” Winston Marshall si Ted Dwane au decis sa formeze Mumford&Sons. Partea pe care o subliniez la acest moment este ca fara nici un pic de ostilitate, fara orgolii au luat decizia de a se numi Mumford&Sons tocmai in ideea de a fi perceputi ca o familie in care ambitiile nefondate nu isi au sensul. Primul album “Sigh no more” nu le-a adus un succes rapid sau spectaculos, insa a fost totusi vandut in mai bine de doua milioane de exemplare in US, iar cantecul de mai jos a ajuns pe locul 1 in Billboard Alternative Songs Chart unde compania e destul de selecta de-a lungul anilor (Red Hot Chili Pepers, U2, Foo Fighters sau Muse).

 

Dupa un turneu de succes si implict trecerea in mainstream, au inceput criticile, dar si ironiile. Liam Gallagher a spus acum un an si jumatate despre ei: “They look like fucking Amish people.” Ce a urmat?

Albumul Babel este cel mai rapid album vandut in America si Marea Britanie in 2012, dupa Adele e trupa britanica cu cea mai mare expunere din lume, au cantat la Casa Alba pentru familia Obama, au un turneu in America sold out, sunt nominalizati la Grammy Awards pentru sapte categorii, iar suspiciosii pot sa caute alte performante pe google.

Asta e piesa mea preferata. Nu datorita versurilor sau al mesajului (frumoase de altfel), ci datorita energiei transmise si increderii cu care este interpretata in fata miilor de fani.

Multi spun ca sunt o trupa crestina (parintii lui Marcus sunt lideri nationali ai Vineyard Churches UK and Ireland), iar replica lor a fost: “We’re not all religious, In fact none of us are, really. We have a full spectrum of beliefs.” Si de ce i-ar pasa cuiva in ce crede Mumford sau “fii” lui atat timp cat in liniste fac muzica asta pozitiva?

 

facebookmail