Jessie

Intotdeauna am crezut ca un artist nu apare din neant, nu se afirma peste noapte, ca exista o munca asidua insotita de multa ambitie si talent, insa nimic din ceea ce a facut pana in momentul afirmarii nu mai conteaza daca dupa aceasta nu exista continuitate. “Schema” aplicata de Jessie Ware nu este inedita, nu a fost indeajuns o voce buna si o prezenta eventual simpatica, a stat si ea prin studiouri alaturi de indivizi mai mult sau mai putin amabili, a fost vocea SBTRKT, ceea ce i-a deschis perspective reale intr-un oras ca Londra, insa afirmarea a venit prin albumul “Devotion” realizat cu producatori mai degraba putin cunoscuti insa extrem de inspirati:  Dave Okumu, Julio Bashmore si putin mai cunoscutul Kid Harpoon.

Pe langa faptul ca aceasta echipa a functionat foarte bine, un mare ajutor a venit contextual, intr-o perioada in care in muzica pop au aparut deja cunoscutii HurtsJamie Woon sau Lana Del Rey. Vremurile se schimba si pe langa pustii ce asculta popcorn sau dance-hip hop in toata lumea exista o generatie mai “cool”, mai misterioasa sau “ascunsa” ce e de asemenea si mai relaxata si are nevoie de noi artisti-icon. Asa a aparut albumul “Devotion” (2012) caracterizat de celebra revista Clash ca fiind “the missing link between Adele, SBTRKT and Sade”. Foarte frumos sa ai parte de un asemenea debut. Piesa cea mai vizualizata sau cu cel mai mare succes este fara discutie “Wildest Moments”, despre asta o sa scriu in continuare, insa va recomand tot albumul, eu il ascult pe repeat de cateva zile.

Videoclipul oficial este un exemplu de simplitate si bun gust, pe care, cu parere de rau o spun, cei ce fac videoclipuri in Romania nu il au. Ca sa gasesc totusi circumstante atenuante adaug ca pentru un clip simplu, bun si de efect ai nevoie uneori doar de o piesa… geniala! Iar asta in Romania muzicala de acum e imposibil de gasit.

Revin la introducere… Ce trebuie facut dupa un debut fericit? E simplu si o sa va dau un exemplu pe masura. Ai pus vreodata o floare intr-un ghiveci? Da? Ai mai udat-o, nu? I-ai mai rupt frunzele uscate, nu ai parasit-o… Ai facut o casa? Nu o sa te muti in ea pur si simplu, banuiesc ca o sa pui parchet, un pat, perdele… Iar Jessie Ware profita de aproape orice moment si mai filmeaza, mai inregistreaza o versiune la fel de simpla, dar si sincera.

Apropo de versiunea de mai sus. O mare casa de discuri din tara mi-a solicitat sa pun la dispozitie True Club pentru a inregistra cu artistii din portofoliu (toti din zona dance, fara nici o legatura cu specificul clubului-exclusiv live) sesiuni ca si cea pe care ai vizionat-o. Bani nu doreau sa dea pentru ca, citez: “nu e nevoie de sunet sau inginer de sunet, doar lumini, sunetul il facem in studio, filmam dimineata”, bla bla bla… Evident ca i-am refuzat, aveam cel putin zece motive sa o fac. Revenind, priveste aici tu producatorule, artistule, impresarule cat de simplu poti sa faci ceva daca doresti si ai imaginatie. E versiunea mea preferata, cea care imi arata cel putin mie ca nu ai nevoie de lumini, scena sau sonorizare pentru a iti afirma pozitia de artist.

facebookmail